Move² logo

1,2,3,4,5,6,7eeeven, zo gaat het goed..

Het testen kan beginnen! Twee paar nieuwe schoenen in huis..

2verschillende modellen dus: Merrell Bare Access Flex en Vibram Five Fingers, beiden ‘zero drop’. Maar de ene schoen is net iets toegankelijker dan de andere.. Ideaal om zo geleidelijk aan over te stappen (dacht ik). Merrell biedt nog een stuk steun en comfort, dus dit leek de ideale start en kennismaking. En dan beginnen we er aan: langzaam aan  opbouwen in het wandelen met voldoende rust tussenin.. Tot 1uur wandelen en langer lukt zonder problemen.. Gelijktijdig herneem ik ook terug de core-stability training en enkel stabilisatie als ondersteuning. Na een aantal lange wandelingen, start ik met het inbouwen van heel korte stukjes lopen op rustig tempo (telkens slechts een paar 100m)

 

Merrell Bare Access Flex:

Dit zijn in één woord: ‘comfortabele schoenen’, ik draag ze nu regelmatig overdag, gewoon in huis zelfs. Ze zitten makkelijk. Het voordeel is ook dat ze er niet ‘vreemd’ uitzien, zoals de five fingers, en niemand zit dus naar je voeten te staren als je ze aanhebt tijdens het winkelen. Wat mij wel stoort aan deze schoen is de zool. Deze is wat gevormd naar je voet (geen hiel, wel verhoging ter hoogte van voetboog.) De verhoging van voetboog doet het geheel wat aanvoelen als een ‘steun’zool. Hoe past dit binnen bare foot running? Er is weinig ruimte voor eigen invulling, je voet wordt zo’n beetje in de goeie richting ‘geduwd’. Niet echt behulpzaam bij het ontwikkelen van een eigen, nieuwe loopstijl en een sterke, stabiele voet..

Vibram Five Fingers:

Five fingers.. A different story.. De eerste dagen droeg ik deze enkel in huis of in de tuin om wat te wennen aan het gevoel. En het vraagt wat tijd.. m’n voeten zijn constant in beweging, op zoek naar de beste positie.. Ik verander continu van houding. Na een eerste, lange wandeling heb ik ’s avonds zelfs wat last van lichte krampen in beide voeten. En bovendien ook stijve kuiten! Maar het went en vooral, het voelt goed! De tenen zitten apart verpakt en hierdoor ga ik ze makkelijker iets verder uiteen spreiden. Een goed gevoel, alsof ik een lang verloren  controle terugkrijg! Meer gevoel, meer contact, meer stabiliteit.. na lang twijfelen beslis is om meteen met deze schoenen ook het lopen op te bouwen. Het voelt beter aan tijdens de korte testloopjes! Een eerste training is alvast een succes! Slechts 3.7km waarvan de helft gelopen maar het gaat vlot, geen last van gewrichten, geen spierpijn… Off road voelt dit perfect aan, op de baan iets minder.  Barefoot running op de weg lijkt mij in eerste instantie niet aangewezen, maar misschien vraagt dit nog wat meer tijd.. Voorlopig loop ik enkel off road.

Het wordt in elk geval nog wat zoeken naar een goede nieuwe techniek! Maar de eerste ‘wandelfase’ verliep in elk geval goed! Vanaf nu geen wandelingen meer maar ‘start to run’. En ik neem vanaf nu een fervent voorstander van barefoot running en expert ter zake mee op pad.

 

 

 

 

Leave a Reply